sobota, 25 listopada 2017

Ciasto kukurydziane z żurawiną (fit)

Ciasto kukurydziane z żurawiną - lekkie, wilgotne, bez tłuszczu i białego cukru. Ciasto ma cytrusowy aromat, żółty kolor, a w niektórych miejscach lekko kwaskowy posmak, od żurawiny. Robi się je niezwykle łatwo i szybko, nie potrzebujecie nawet miksera. Dlatego, jeśli macie w domu wszystkie składniki, zachęcam do spróbowania. 

Po upieczeniu ciasto warto skropić syropem owocowym (bez cukru), syropem klonowym lub lukrem i zostawić na chwilę, aby nasiąkło i jeszcze bardziej zmiękło. 

Przepis sprawdzi się też dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

1,5 szklanki kaszy kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
3 łyżki miodu
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
skórka i sok z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
100g suszonej żurawiny
syrop klonowy do polania po wierzchu ciasta

Przygotowanie:

1. Żurawinę zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut, żeby zmiękła. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z  proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny i pomarańczy.

2. W drugim naczyniu połącz jajko, jogurt naturalny, miód, sok z pomarańczy. Dodaj do masy sypkie składniki, wymieszaj, do połączenia ciasta. Wsyp odcedzoną żurawinę i jeszcze raz wymieszaj.

3. Ciasto przelej do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). U mnie kwadratowa forma o boku 20 cm. Odstaw ciasto na 15-20 min (w tym czasie nagrzej piekarnik). Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudź, polej syropem klonowym lub lukrem, zostaw na kilka chwil, żeby ciasto nasiąkło i podawaj.



3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter